Avrupa Komisyonu, Göç ve İç İşleri, 15 Mayıs 2025 tarihinde her sene olduğu gibi bu sene de Schengen Vize istatistikleri yayımladı [1]. Türkiye'yi 1.055.885 başvuruyla Çin'in ardından 2. sırada görünce ve bu konunun Türkiye vatandaşları için sancılı bir süreç olduğunu bildiğim için detaylı bir analiz yazısı hazırlamak istedim. Bu ve benzeri analizler vize başvurularında stratejik olarak karar vermeye yardımcı olabilir. En azından pasaportu güçlü olan ülkeler sıralamasında [2] üst sıralara tırmanana kadar ümidiyle diyelim.
Türkiye schengen vize başvurusunda 2020, 2021, 2023 senelerinde ikinci sırada yer alırken, 2022'de en fazla vize başvurusu yapan ülke idi. Aslında vize konusu turistik, ticari, aile/eş-dost ziyareti, kültür-sanat veya iş amacıyla Schengen bölgesini ziyaret etmek Türkiye vatandaşlarının genel problemi gibi görünüyor. Vizeye başvurma kararı alındığında, sayfalarca ekşi sözlük / reddit postları arasında kaybolup, danışmanlık şirketlerinin yorumlarını incelerken buluyorsunuz kendini. Özellikle son yıllarda sanatçılara, sporculara RET haberlerini çok sık duyuyoruz. Konserler iptal oluyor, müsabakalarda sporcular hükmen yenik sayılabiliyor. Diplomatik bir konu haline çoktan dönüştü bile. Almanya özelinde; resmi garantör yazısı (Verpflichtungserklärung) ile davetiye gönderseniz bile, RET verilebiliyor.
Finansal ve psikolojik yük getiren bu süreçte herkese kolaylık diliyorum.
Yaklaşık 5.5 senedir Almanya'da ikamet ediyorum. Arada sırada Türkiye'deki ailemi, arkadaşlarımı davet ediyorum. Dolayısıyla bu karın ağrılı süreci yakından biliyorum diyebilirim. Randevu bulamama problemleri, uzun süren beklemeler, yüksek ret oranları çileden çıkarıyor. Son zamanlarda Almanya özelinde, toplam süreç 8 aya kadar uzayabiliyor 😱 ve 2024'te Ankara konsolosluğunda %32 ret oranı görüyoruz 🤦♂️. Daha detaylı analiz aşağıda 👇
Nedir bu Schengen (Şengen)?
Aslında Luksemburg'daki bir kasabanın adı. 1985 yılında bu kasabada yapılan anlaşmaya göre, "Schengen" terimi, katılımcı ülkeler arasında insanların ve malların serbest dolaşımına izin veren, iç sınır kontrollerinin kaldırıldığı Avrupa'daki bir alanı ifade eder.
2025 itibari ile, toplamda 29 ülkenin katıldığı, dolaşım serbestliğinin oldu alan. Bu ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan.
İrlanda ve Güney Kıbrıs Avrupa Birliği'nde olmasına rağmen Schengen alanına dahil değildir.
İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn AB üyesi olmamalarına rağmen Schengen ülkeleridir.
Haliyle, genellikle bu ülkelerden birinden Schengen Vizesi alınması durumunda, diğer ülkelerde vize serbestisi hakkı elde ediliyor. Bazen LTV (Limited Terriority Validity) dedikleri vize türünde, sadece belirli ülkelere giriş hakkı verilebilir (istatistiklere dahil edilmedi). Ayrıca tekli ve çoklu giriş şeklinde Schengen alanına, vize süresi içinde bir ya da birden fazla giriş hakkını belirliyor (ististiklerde bu alt kırılımlar incelenmedi).
Schengen vizesi sahipleri, vizelerinin o tarihte geçerli olması koşuluyla, herhangi bir 180 günlük bir zaman dilimi içinde Schengen bölgesinde 90 güne kadar kalabilirler. Biraz karışık bir hesap gibi görünüyor ancak en basit yöntemiyle, ülkeye gireceğiniz/girdiğiniz tarihten önceki 6 ayda kaç gün kaldıysanız, 90'dan o sayıyı çıkarıp kaç gün daha kalabileceğinizi bulabilirsiniz.
Hadi şu verilere biraz odaklanalım [1]. Basit bir excel ama çok şey anlatıyor. Bir müddet dataist olma zamanı

Genel Schengen Analizleri
- 2024'te toplam başvuru sayısı 11.7 milyonu geçti. Korona pandemi öncesine göre hala düşük.
- Ret oranı %14.8 ile pandemi sonrası azalma yönünden ancak pandemi öncesine göre hala 1.5 kat seviyesinde. 10 sene öncesine göre 3 kat artmış durumda.
- Son 10 senedir, Fransa her sene en fazla Schengen vizesi işleyen ve veren ülke. Dolaylı olarak Avrupa'da en çok turist alan ülkesi Fransa diyebiliriz.


- Malta, Estonya, Belçika, Slovenya, İsveç, Danimarka sırasıyla RET verme oranı en fazla olan ülkeler. Malta, Cezayir'e %87 gibi oranda RET vermiş. Çok yüksek bir oran. Garip olan başka birşey Malta, Türkiye'ye de %28 oranında RET vermiş. Dil okulu için başvuru sayısının yüksek olmasından kaynaklanabilir.

- 2024'te Çin ~1.77M başvuru ile 1., Türkiye 1.17M başvuru ile 2. ve Hindistan ~1.1M başvuru ile 3. sırada. Bu sayı Çin ve Hindistan nüfusuna göre kıyaslandığında aslında oran olarak çok yüksek kalıyor.
- Çin'in başvurusu Türkiye'den 600K kadar fazla olmasına rağmen RET oranı %10 daha düşük. Çin'e ~80K RET verilmişken, Türkiye'ye ~170K Ret verilmiş. Bu sayı Hindistan'a verilen RET sayısı ile çok yakın seviyede.

Yıllara Göre Türkiye Başvuru Sayıları ve Ret Oranları
- Türkiye vatandaşlarının başvuru değişim ve ret oranları genel sayılar ile çok benzer bir eğilim içerisinde. Pandemi sonrası başvuralar artıyor, ret oranı düşüyor ancak pandemi öncesine göre 2–3 kat seviyelerinde artış var.


Türkiye'ye En Çok/Az Ret Veren Ülkeler [2024]
Claude ile analiz ettiğimde güzel istatistik elde ettim. Danimarka, Litvanya, İsveç, Estonya ve Hırvatistan ortalama 3 Türkiye vatandaşı başvurusundan 1 tanesini reddediyor. Bu oran Portekiz'de %2.9 ve Romanya'da %3.9 seviyelerinde.

Tüm liste şu şekilde.

Son 10 senede en fazla RET oranına sahip ülkeler

2024 özelindeki ve 10 sene genelindeki RET oranlarını harmanladığımızda, Estonya, Norveç, Hırvatistan, Litvanya, Belçika, Danimarka, İsveç, Malta ve Slovenya'dan uzak durmak lazım. Hemen hemen 3–4 başvurudan biri RET alıyor.
Bu listeyi başvuru sayısına göre sıraladığımızda Yunanistan, Almanya, Fransa ilk üç. Ret oranlarına göz önüne alırsa, ya da başka bir deyişle destinasyon önceliklendirmek gerekirse İspanya, İtalya, Yunanistan diğer ülkelere göre daha avantajlı görünüyor.

Yıllara Göre Dağılım
- 2014'ten 2022 ye kadar 24 ülke Türkiye'ye schengen vizesi veriyor. 2023 yılında Hırvatistan, 2024 yılında Bulgaristan ve Romanya tam üye oldular. Tam üye oldukları yıllara kadar bu üç ülkeden alınan vizeler sadece o ülkeler için geçerli idi. Şimdi Schengen bölgesi vizesi veriyorlar.
- 29 Schengen ülkesinin 27'sine vize başvurusunda bulunmuşuz. İzlanda ve Lihtenştayn ülkelerine hiç başvuru yapmamışız ya da özel bir durum olabilir.
- Hırvatistan, Türkiye'ye RET oranları %25'in üzerinde.
- Bulgaristan ve Romania Türkiye'ye RET oranları %5 civarında. Buralara başta kısa geziler düzenlenip Schengen alınabilir.

Pandemi sonrası, genel toplam Schengen başvuruları pandemi öncesi seviyesine gelemese de, Türkiye'de durum farklı. Türkiye vatandaşları daha fazla başvuru yapmakta ve tarihi zirvesini görüyor her sene 2022 sonrasında.

Ülkelere göre RET oranları eğilimi. Detaylı liste burada.

Almanya Üzerinden Schengen Başvuruları
Almanya üzerinden schengen başvurularını iData firması yürütüyor. Türkiye'de 4 ilde Almanya Konsolosluğu bulunmaktadır: Ankara, Antalya, İstanbul ve İzmir. Bunlardan Antalya vize işleme konusunda yetkili değildir. İData'nın ise 7 ilde 8 ofisi bulunmaktadır. İkametgah adresinize göre alternatif olarak yakın illerden başvurabiliyorsunuz. Genel bir soru işareti de farklı illerin ve dolayısıyla 3 konsolosluğun işleme süreleri ve ret oranlarıdır.

İşlem süreleri üzerine maalesef bir veri seti bulunmaktadır. Toplulukların kurdukları Telegram kanalları, Facebook grupları üzerinden bireysel iletiler üzerinden tahminlerde bulunuyor genelde. Ancak RET oranları net bir şekilde önümüze çıkıyor. Ankara %32 ile birinci sırada.

10 senelik analiz yaptığımızda ret oranları, pandemi öncesine genel olarak artmış, pandemi sonrası biraz azalma var ancak ortalama %20'nin üzerinde ret var.

Konsolosluk bazında değerlendirdiğimizde Ankara hep en fazla ret veren konsolosluk olmuş. Son 10 sene içerisinde, 2014 ve corona dönemi olan 2022 hariç, hep bir artış olmuş RET oranda. İzmir 2021'den sonra giderek azalan oranda RET vermiş.

Schengen Vize Başvurusu Önerileri
- Öncelikle evraklar tam olmalı. Planların netliği, faydasını sağlayacağını düşündüğüz e
- RET oranları düşük ülkeler veya giderek daha az RET veren ülkeler üzerinden başvurmak ve Schengen bölgesine ilk girişi o ülke üzerinden yapmak. Bunlar İtalya, İspanya, Portekiz, Lüksemburg ya da Yunanistan olabilir.


- Yüksek RET oranı olan ve giderek daha fazla RET veren ülkelerden uzak durmak.

- Bu süreçte randevu süreleri deön plana çıkmaktadır. Süreler için maalesef tutarlı bir veri seti yoktur

- Randevu bulma kolaylığı da diğer bir kriter. Bunun için randevu bot siteleri kullanılabilir. Birçok ülke için alternatif arama motorlarından bulunabilir. Favorim: https://www.visasbot.com/. Alternatif ücretli servisler, telegram botları bulunmaktadır.
- Schengen vizesi geçerlilik süresi de diğer bir faktör. Uzun dönem vize alabilmek için çok seyahat etmek, vize sürekliliğini sabit tutmak gerek. İlk başvurular 1,3,6 ay gibi kısa süreler olacaktır. Birkaç başvuru sonra 2–3 senelik vizeler çıkacaktır.
Herkese bu süreçte kolaylıklar ve bol şans diliyorum. Bol bol gezmeler ✋
Kullandığım Araçlar
- Google Spreadsheet & Microsoft Excel
- Apache Superset
- Claude 3.7 Sonet, Chat GPT-4o, Google Gemini
Kaynaklar
[2] — https://www.passportindex.org/byRank.php
No comments:
Post a Comment